Türkiye’de yeni kene türü tespit edildi… Japon uzman uyardı: ’30’dan fazla hastalık taşıyabilir’

Türkiye’de Yeni Bir Kene Türü Keşfedildi: Haemaphysalis longicornis

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (TOGÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Adem Keskin, ülkemizde 56. kene türü olarak “Haemaphysalis longicornis”i keşfettiklerini duyurdu.

Uzak Doğu’dan Gelen ve Tehlikeli Bir Tür

Prof. Dr. Keskin, Japon Ormancılık ve Orman Ürünleri Araştırma Enstitüsü Yaban Hayatı Ekolojisi Bölümü’nden Dr. Kandai Doi ile birlikte Türkiye’deki keneler üzerine ortak araştırma yürüttüklerini belirtti. Geçen yıl İstanbul’da bir kişinin üzerinde bulunan kene örneği incelenerek yeni bir tür olduğu belirlendi.

Keskin, “Uzak Doğu kökenli, muhtemelen Çin menşeli olan bu kene türü, ülkemizde görülmekte. Haemaphysalis longicornis üzerine yaptığımız araştırma, uluslararası saygınlığı olan Experimental and Applied Acarology dergisinde yayımlandı” şeklinde konuştu.

Ülkemizde Yerleşen Bu Tür Artık Üremeye Başladı

İstilacı bir tür olan Haemaphysalis longicornis’in ülkeye 3-4 yıl önce geldiğini tahmin ettiklerini söyleyen Keskin, eylül ayından bu yana düzenli örnekler topladıklarını ve larva, nimf ve ergin dişi evrelerinin gözlemlendiğini belirtti. Bu durumun türün ülkemizde üremeye başladığını gösterdiğine vurgu yaptı.

30’dan Fazla Hastalık Etkenini Taşıyor

Dr. Kandai Doi ise yeni keşfedilen bu kenenin bir Asya türü olduğunu belirterek, “Türkiye’de ilk kez keşfedildi ve kayıt altına alındı. Özellikle Çin ve Avustralya’da yaygın olan bu tür, 2017 yılından sonra ABD’ye de ulaştı. Hastalık taşıma kapasitesi yüksek olan bu istilacı tür, insan sağlığı açısından büyük bir risk oluşturuyor. 30’dan fazla hastalık etkenini taşıyabiliyor” şeklinde konuştu.

Related Posts

Sığır, tavuk, balık en sağlıklı et belli oldu: Bilim insanları açıklandı

Protein kaynağı olarak kırmızı ve beyaz et arasındaki sağlık farkları uzun süredir tartışma konusu olurken, yapılan yeni bir araştırma ezber bozdu. İspanya’da gerçekleştirilen bilimsel çalışmada, yağsız sığır etinin bağırsak sağlığı açısından tavuk etinden daha avantajlı olduğu açıklandı.

Karpuzda bakteri tehlikesi

Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte besin zehirlenmeleri vakalarında artış gözleniyor. Uzmanlar, hayvansal gıdaların yanı sıra meyve ve sebzelerin de zehirlenmeye yol açabileceğine dikkat çekiyor.

Kavurucu sıcakta bunlara dikkat!

Sıcaklar arttı; bebekler ve yaşlılarla sıcakta çalışmak zorunda kalanlar, spor yapanlar, kalp, akciğer ve böbrek hastaları risk altında. Uzman tavsiyesi: İçecekleri ‘buz gibi soğuk’ içmeyin. Şekerli içeceklerle çay ve kahve içmeyi azaltın. Aniden soğuk suya atlamayın. Günde 2-2,5 litre su için. Terletmeyen giysiler giyin. Yağlı yemeklerden kaçının. Spor sonrası klimalı ortamlardan uzak durun.

18 bin sağlık personeli ataması yapılacak: Bakan Memişoğlu tarih verdi

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, bakanlığına yapılacak sağlık personeli atamalarına ilişkin, “Ekim ayında 18 bin atama için ilanımız olacak ve alım yapacağız.” dedi.

Klima kullanımında en sık yapılan 5 yanlış: Siz de yapıyor olabilirsiniz

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, serinlemek için tercih edilen klimaların sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirterek, “Klimalar oda içerisindeki havayı alır, soğutur ve tekrar geri verir. İçerideki aynı hava devridaim olduğu için bir süre sonra o hava kirlenir” dedi.

Tıp dünyasında bir devrim: Amerika’dan Angola’daki hastayı ameliyat etti!

Üroloji uzmanı Dr. Vipul Patel, Angola’daki bir hastayı ABD’den robotik cerrahiyle ameliyat ederek tıp tarihine geçti. Prostat kanseri hastası Fernando da Silva, uzaktan gerçekleştirilen bu operasyonla tümöründen kurtuldu.