İhracat deviydi! 69 yıllık şirket, aile-finansman kıskacında konkordatoya sürüklendi

Akın Tekstil Konkordato Sürecinde

1956 yılında kurulan ve Türkiye’nin önde gelen ihracatçı sanayi şirketlerinden biri olan Akın Tekstil, yaşadığı finansal sıkıntıların ve aile içi anlaşmazlıkların ardından konkordato sürecinde kritik bir eşiği geçti.

İstanbul Bakırköy 1. Asliye Ticaret Mahkemesi, şirkete 1 yıl kesin mühlet verdi.

Aile Anlaşmazlıkları Kriz Yarattı

Mart 2025’te geçici konkordato talebiyle mahkemeye başvuran Akın Tekstil’in, ekonomik sıkıntıların yanı sıra ortaklar arasında yaşanan çekişmeler nedeniyle ciddi bir darboğaza sürüklendiği belirtiliyor. Kurucular Rüştü Akın ve Ali Haydar Akın ailelerinin temsilcileri arasında uzun süredir devam eden görüş ayrılıklarının, özellikle banka ilişkilerini zedelediği ve finansman kaynaklarını kuruttuğu ifade ediliyor.

Kamu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklamada, azınlık pay sahiplerinin açtığı davaların şirketin itibarını zedelediği, bu durumun da dış kaynak bulmayı imkânsız hale getirdiği vurgulandı. Konkordato bu nedenle “kaçınılmaz” olarak tanımlandı.

Alacaklılar Kurulu Oluşturulacak

18 Haziran 2025’teki duruşmada alınan kesin mühlet kararıyla birlikte Akın Tekstil hakkında devam eden tüm icra, iflas, ihtiyati haciz ve muhafaza işlemleri durduruldu. Ayrıca şirketin malvarlıklarının devri ya da üzerlerine herhangi bir hak tesis edilmesi mahkeme kararıyla yasaklandı.

Konkordato komiser heyeti, önceki sürede olduğu gibi görevine devam edecek. Patronlar Dünyası’nın haberine göre şirketin 125 milyon TL’yi aşan borcu nedeniyle alacaklılar kurulu oluşturulacak ve yapılandırma süreci bu kurulun denetiminde ilerleyecek.

İhracat Devi Zorda

Akın Tekstil, 2024 yılında 34,6 milyon dolara yakın ihracat gerçekleştirdi. Almanya, İtalya ve İspanya başta olmak üzere, Avrupa’ya kumaş ve hazır giyim ürünleri gönderen şirketin Lüleburgaz ve İstanbul’daki taşınmazlarının toplam değeri 3,8 milyar TL’nin üzerinde.

Ancak güçlü varlık yapısı, iç sorunların ve sektör kaynaklı mali baskıların önüne geçemedi. Yüksek enflasyon, artan üretim maliyetleri, finansmana erişim zorluğu ve aile içi çekişmeler şirketi konkordatoya sürükledi.

Related Posts

S&P 500 ve Nasdaq endeksleri ikinci çeyreği rekorla tamamladı

ABD’de S&P 500 ve Nasdaq endeksleri, ABD Başkanı Donald Trump’ın 2 Nisan’da karşılıklı tarifeleri açıklaması sonrasında sert düşüşle başladığı ikinci çeyreği yeni rekorlarla tamamladı.

Şimşek ‘belirsizliklerin etkisi geçici’ dedi ama enflasyon kalıcı: Kaç yıl oldu tek haneli göremedik!

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Haliç Kongre Merkezi’nde bu yıl 4’üncüsü düzenlenen Ziraat Bankası Tarım Ekosistemi Buluşması’nda konuştu. Erdoğan’ın tarım destek paketini açıkladığı buluşmada konuşan Şimşek, gıda arz güvenliğinin kendilerinin …

Ticaret Bakanlığı’ndan ev sahiplerine uyarı: Kiralardaki fiyat artışlarını takip ediyoruz

Ticaret Bakanlığı’ndan ev sahiplerine uyarı: Kiralardaki fiyat artışlarını takip ediyoruz

Türkiye’de üretimden yapılan sanayi ürünleri satışı 18,8 trilyon lira oldu

Türkiye’de 2024’te 1 milyon 169 bin 17 otomobil, 9 milyon 392 bin 251 ev tipi buzdolabı ve dondurucu üretildi, girişimlerin ürettikleri ürünlerden yaptıkları satış, toplamda 18 trilyon 800 milyar 473 milyon lirayı buldu.

Bankacılık sektörünün mevduatı geçen hafta arttı – 26 Haziran 2025

Merkez Bankası’nın açıkladığı verilere göre bankacılık sektörünün mevduatı 20 Haziran haftasında bir önceki haftaya göre 12 milyar 600 milyon 517 bin lira artarak 23 trilyon 780 milyar 722 milyon 109 bin liraya çıktı.

Dolar endeksinde şaşırtan durum! Son 3 yılda ilk kez…

ABD dolarının avro, İsviçre frangı, Japon yeni, Kanada doları, İngiliz sterlini ve İsveç kronu karşısındaki değerini ölçmek için kullanılan dolar endeksinde ABD Başkanı Donald Trump’ın Fed Başkanlık görevi için erken hareket etme endişeleri ve Fed’in …