Yeni bir zihinsel hastalık kayda geçti: Solastalji

İngiltere

’deki Derby Üniversitesi’nde doğayla bağlantılılık profesörü olan Miles Richardson,

“Yeni politikalar uygulanmadığı takdirde insanların doğal dünyadaki deneyimleri ‘yok olma’ riskiyle karşı karşıya”

dedi.

Richardson’ın araştırması, kentleşme, mahallelerdeki yaban hayatının kaybı ve en önemlisi ebeveynlerin artık doğayla etkileşimi çocuklarına aktarmaması gibi verileri kullanarak, 220 yıl boyunca insanların yaşamlarından doğanın kaybını izledi.

Politikalar değişmeli

Prof. Richardson araştırma raporunda, 1800-2020 yılları arasında kitaplardaki doğal sözcüklerin kaybolduğunu, bunun 1990’da yüzde 60.6’lık bir düşüşle zirveye ulaştığını ifade etti.

Bilgisayar modellemesi, geniş kapsamlı politikalar ve toplumsal değişiklikler olmadığı sürece doğayla bağlantılılık düzeylerinin düşmeye devam edeceğini öngörüyor; çocukları küçük yaşta doğayla tanıştırmak ve kentsel çevreleri kökten yeşillendirmek en etkili müdahaleler arasında yer alıyor.

Zihinsel rahatsızlık ‘solastalji’

Bilim adamları, çevresel sıkıntılarla bağlantılı ‘solastalji’ adı verilen yeni bir zihinsel rahatsızlığı tespit etti. Zürih Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya göre, çevresel değişim insanların düşüncelerini ve duygularını da etkiliyor. Birçok araştırmacının bu sıkıntı için kullandığı kelime de artık ‘solastalji’. Bu kelime, insanların “yuvam” dedikleri yerlerdeki istenmeyen değişikliklerle bağlantılı acıyı tanımlıyor. Solastalji, depresyon, anksiyete, travma sonrası stres bozukluğu gibi ruhsal rahatsızlıklarla bağlantılı.

Related Posts

Doğa, ruh sağlığına iyi geliyor

Yeni bir araştırma, kısa süreli doğa temasının kaygı, depresyon ve yorgunluk seviyelerini azalttığını gösterdi.

Sığır, tavuk, balık en sağlıklı et belli oldu: Bilim insanları açıklandı

Protein kaynağı olarak kırmızı ve beyaz et arasındaki sağlık farkları uzun süredir tartışma konusu olurken, yapılan yeni bir araştırma ezber bozdu. İspanya’da gerçekleştirilen bilimsel çalışmada, yağsız sığır etinin bağırsak sağlığı açısından tavuk etinden daha avantajlı olduğu açıklandı.

Karpuzda bakteri tehlikesi

Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte besin zehirlenmeleri vakalarında artış gözleniyor. Uzmanlar, hayvansal gıdaların yanı sıra meyve ve sebzelerin de zehirlenmeye yol açabileceğine dikkat çekiyor.

Kavurucu sıcakta bunlara dikkat!

Sıcaklar arttı; bebekler ve yaşlılarla sıcakta çalışmak zorunda kalanlar, spor yapanlar, kalp, akciğer ve böbrek hastaları risk altında. Uzman tavsiyesi: İçecekleri ‘buz gibi soğuk’ içmeyin. Şekerli içeceklerle çay ve kahve içmeyi azaltın. Aniden soğuk suya atlamayın. Günde 2-2,5 litre su için. Terletmeyen giysiler giyin. Yağlı yemeklerden kaçının. Spor sonrası klimalı ortamlardan uzak durun.

18 bin sağlık personeli ataması yapılacak: Bakan Memişoğlu tarih verdi

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, bakanlığına yapılacak sağlık personeli atamalarına ilişkin, “Ekim ayında 18 bin atama için ilanımız olacak ve alım yapacağız.” dedi.

Klima kullanımında en sık yapılan 5 yanlış: Siz de yapıyor olabilirsiniz

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, serinlemek için tercih edilen klimaların sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirterek, “Klimalar oda içerisindeki havayı alır, soğutur ve tekrar geri verir. İçerideki aynı hava devridaim olduğu için bir süre sonra o hava kirlenir” dedi.