Dünya Parola Günü: Yapay zekayla parola oluşturmayın

Çevrimiçi Hizmet ve Uygulamaların Şifre Güvenliği Üzerindeki Etkisi

Kaspersky tarafından yapılan açıklamaya göre, kullanıcıların çoğunlukla aynı şifreleri tekrar tekrar kullanmasına neden olan çevrimiçi hizmetler ve uygulamalar, siber suçluların şifreleri ele geçirdiğinde diğer platformlara da erişim sağlamasına olanak tanıyor.

Özellikle basit kelimeler, isimler ve sayıların birleşiminden oluşan öngörülebilir şifreler, kötü parola yönetimi ile daha da tehlikeli hale geliyor. Bu durumu engellemek için kullanıcılar, büyük dil modellerine (LLM) yönelip ChatGPT, Llama veya DeepSeek gibi araçlarla daha güçlü şifreler oluşturabiliyor.

Yapay zeka tarafından üretilen şifrelerin güvenilirliği her zaman garantili değil. Geçtiğimiz yıllarda geliştirilen bir makine öğrenimi algoritması, parolaların yaklaşık yüzde 60’ının bir saat içinde kırılabildiğini gösterdi. DeepSeek, Llama ve ChatGPT tarafından oluşturulan şifrelerin çoğu da güvenlik testlerinden başarısızlıkla geçti.

Kaspersky, kullanıcıların parolalarını oluştururken LLM’lere güvenmek yerine parola yönetim yazılımlarını tercih etmeleri gerektiğini belirtiyor. Kaspersky Password Manager gibi çözümler, kriptografik olarak güvenli jeneratörlerle benzersiz ve güçlü şifreler oluştururken tüm kimlik bilgilerini güvenli bir şekilde saklar. Ayrıca bu yazılımlar otomatik doldurma, cihazlar arası senkronizasyon ve veri ihlali izleme gibi ek güvenlik özellikleri de sunmaktadır.

Kaspersky Veri Bilimi Ekip Lideri Alexey Antonov’un açıklamasına göre, güçlü bir parolanın en az 12 karakterden oluşması gerektiğini ve büyük-küçük harfler, rakamlar ve semboller içermesi gerektiğini vurguluyor. Ancak algoritmalar genellikle özel karakterlerin eklenmesini ihmal ediyor ve bu da parolaların kırılabilirliğini artırıyor.

Related Posts

İnsan beyin hücreli ilk ticari bilgisayar kiralanabiliyor

Dünyanın insan beyin hücreleriyle çalışan ilk ticari hibrit bilgisayarı kiralanmak üzere. Tıpta çığır açması beklenen bu biyolojik makine, İngiltere’de bir laboratuvarda geliştirildi ve daha önce “DishBrain” adıyla tanıtılan Pong oynayan prototipin üzerine inşa edildi.

Elektronik deri ile sağlığın geleceği yeniden şekilleniyor

Bilim dünyası, sağlık teknolojilerinde çığır açan bir yeniliğe imza attı. Kendini onaran elektronik deri (e-deri), giyilebilir teknoloji alanında devrim niteliğinde bir adım olarak karşımıza çıktı. Vücuda yapışarak biyolojik verileri sürekli izleyen …

Bilim insanları evrenin ölüm tarihini açıkladı: ‘Büyük Çöküş’e hazır mısınız?

Yeni araştırmalar, evrenin sonsuza kadar genişlemeyeceğini ortaya koyuyor. Bilim insanları, evrenin yaklaşık 20 milyar yıl içinde çökeceğini öngörüyor. “Büyük Patlama”nın tersi olan “Büyük Çöküş” insanlığın geleceği için ne anlama geliyor?

Engelliler için devrim niteliğinde bir gelişme

Oturduğunuz yerden, klavyeye dahi dokunmadan yazı yazabildiğinizi düşünün. İşte geliştirilen bu robotik el, düşünce gücüyle hareket ettirilebiliyor. Carnegie Mellon Üniversitesi’nden gelen son gelişme engelli bireyler için yeni bir umut ışığı olabilir.

Çin yapay zeka sektörünü istilaya hazırlanıyor: DeepSeek benzeri 100 model kapıda

Çin Halk Bankası eski başkan yardımcısı Zhu Min, Tianjin’de düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nda yaptığı konuşmada dikkat çekici açıklamalarda bulundu. Zhu, Çin’in gelecek 18 ayda DeepSeek yapay zeka modeli gibi 100’den fazla yeniliği hayata …

Deniz Öncü İtalya’da piste çıktı

Motosiklet sürücüsü Deniz Öncü, Moto2 Dünya Şampiyonası’nın İtalya’da düzenlenen 9. ayağında 6. oldu.