İnşaat malzemesi sanayi üretimi şubatta azaldı

Türkiye İMSAD’in Şubat Ayı Sektör Raporu Açıklandı

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD), her ay düzenli olarak yayınladığı Aylık Sektör Raporu’nun şubat ayı sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı.

Rapor, inşaat malzemesi sanayi üretiminin 2024 yılında %1,4 arttığını, ancak 2025 yılına başlarken bu artışın %3 azalışla sonuçlandığını ortaya koydu.

En Fazla Plastik İnşaat Malzemeleri Üretimi Arttı

Rapor, şubat ayında sektörde 5 alt dalda üretimin arttığını gösterirken, 17 alt dalda ise üretimde gerileme yaşandığını belirtti.

2025 yılının ocak-şubat döneminde bazı alt sektörlerde görece yüksek üretim artışlarının olduğuna vurgu yapan rapor, bu dönemde plastik inşaat malzemeleri üretiminin %9,8, inşaat amaçlı alçı ürünlerinin %8,8, ısıtma, soğutma ve havalandırma donanımlarının %8,3, yalıtımlı kabloların %6,6 ve seramik kaplama malzemelerinin %5,9 arttığını belirtti. Ayrıca, demir çelik inşaat ürünleri üretiminin %4,9, metal yapı ve yapı parçalarının ise %3,3 büyüme gösterdiği ifade edildi.

Söz konusu dönemde, seramik sağlık gereçleri üretiminin %25,1, kilit ve donanım eşyaları üretiminin %24,6 ve armatür musluk vana valf üretiminin ise %13,3 azaldığı bilgisi paylaşıldı.

İnşaat Sektörü 2025 Yılında %5 Büyüme Potansiyelini Koruyor

Raporda, 2025 yılının ilk 4 ayında yaşanan gelişmeler ışığında, inşaat sektörünün hala %5’lik büyüme potansiyelini sürdürdüğü belirtildi.

İnşaat sektöründe büyümeyi en çok kısıtlayacak unsurun mart ayındaki finansal şoklar ve bunun sonucunda alınan sıkılaştırma önlemleri olduğuna dikkat çekilen raporda, finansal şokların özel sektörü ve hanehalkını olumsuz etkilediği vurgulandı.

Ayrıca, raporda ticari ve bireysel kredi faiz oranlarının yükseldiği, finansal şokların enflasyonist etkileri ve inşaat maliyetlerinde artışlar doğuracağı belirtildi. Tüm bu unsurların özel sektörün inşaat faaliyetlerini sınırlayacağı bildirildi.

Deprem Bölgeleri İnşaat Faaliyetlerini Etkiliyor

Raporda, deprem bölgesi alt ve üst yapı inşaatlarının inşaat sektörünü etkilediği vurgulandı. Bölgede yurt içi ve yurt dışı finansman olanakları ile kamu kesiminin, 2025 yılında 295 bin bağımsız bölüm inşa etmeyi hedeflediği belirtildi.

Ayrıca, kentsel dönüşüm için İstanbul’da yaşanan 6,2’lik depremin tetikleyici olduğu ve kentsel dönüşüm çalışmalarının hızlanmasının beklendiği ifade edildi. “Yarısı bizden” kampanyalarıyla İstanbul’da kentsel dönüşümün ivme kazanması öngörüldü.

Fotoğraf Kaynağı

Related Posts

En fazla bu illerde aldılar: İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa birbiri ile yarıştı

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı yaklaşık 20 milyon kişiye sosyal yardım yapıldığını açıkladı. İktidarın övünerek açıkladığı ülkenin 4’te 1’inin fakir olduğunu ilan eden sosyal yardım istatistiki, Türkiye’nin en zengin beş ilindeki yoksul sayısının …

Çay üreticilerine uyarı geldi: ‘Ucuza satmayın’

Rize Valisi İhsan Selim Baydaş, ikinci sürgün çay hasadının başladığını hatırlatarak, üreticilere uyarıda bulundu. Baydaş, “Ürünü çok ucuza verme cihetine gitmeyin” dedi.

Tokat’ta Samanlık Yangını: Tarım Aletleri ve Eşya Zarar Gördü

Erbaa ilçesinde bir samanlıkta çıkan yangın sonucunda 2 traktör, 1.5 ton buğday, 1 ton gübre ve çeşitli tarım aletleri yanarak kullanılamaz hale geldi. Yangına itfaiye ekiplerinin müdahalesi ile kontrol altına alındı.

Hikmet Eraslan, Hakkari’yi Tanıtmak İçin Çalışma Başlattı

Dosso Dossi Holding Başkanı Hikmet Eraslan, Hakkari’nin doğal güzelliklerini tanıtmak için projeye başladı.

AB-ABD ticaret savaşı piyasaları sarstı

Avrupa borsaları haftanın ilk işlem gününü karışık bir seyirle tamamladı. ABD’nin Avrupa Birliği (AB) ürünlerine yönelik planladığı gümrük vergileriyle ilgili belirsizlikler, piyasalarda temkinli havaya neden oldu. Pan-Avrupa gösterge endeks Stoxx …

Mahfi Eğilmez: Alexander Hamilton’un mirası

Mahfi Eğilmez: Alexander Hamilton’un mirası