İnşaat malzemesi sanayi üretimi şubatta azaldı

Türkiye İMSAD’in Şubat Ayı Sektör Raporu Açıklandı

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD), her ay düzenli olarak yayınladığı Aylık Sektör Raporu’nun şubat ayı sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı.

Rapor, inşaat malzemesi sanayi üretiminin 2024 yılında %1,4 arttığını, ancak 2025 yılına başlarken bu artışın %3 azalışla sonuçlandığını ortaya koydu.

En Fazla Plastik İnşaat Malzemeleri Üretimi Arttı

Rapor, şubat ayında sektörde 5 alt dalda üretimin arttığını gösterirken, 17 alt dalda ise üretimde gerileme yaşandığını belirtti.

2025 yılının ocak-şubat döneminde bazı alt sektörlerde görece yüksek üretim artışlarının olduğuna vurgu yapan rapor, bu dönemde plastik inşaat malzemeleri üretiminin %9,8, inşaat amaçlı alçı ürünlerinin %8,8, ısıtma, soğutma ve havalandırma donanımlarının %8,3, yalıtımlı kabloların %6,6 ve seramik kaplama malzemelerinin %5,9 arttığını belirtti. Ayrıca, demir çelik inşaat ürünleri üretiminin %4,9, metal yapı ve yapı parçalarının ise %3,3 büyüme gösterdiği ifade edildi.

Söz konusu dönemde, seramik sağlık gereçleri üretiminin %25,1, kilit ve donanım eşyaları üretiminin %24,6 ve armatür musluk vana valf üretiminin ise %13,3 azaldığı bilgisi paylaşıldı.

İnşaat Sektörü 2025 Yılında %5 Büyüme Potansiyelini Koruyor

Raporda, 2025 yılının ilk 4 ayında yaşanan gelişmeler ışığında, inşaat sektörünün hala %5’lik büyüme potansiyelini sürdürdüğü belirtildi.

İnşaat sektöründe büyümeyi en çok kısıtlayacak unsurun mart ayındaki finansal şoklar ve bunun sonucunda alınan sıkılaştırma önlemleri olduğuna dikkat çekilen raporda, finansal şokların özel sektörü ve hanehalkını olumsuz etkilediği vurgulandı.

Ayrıca, raporda ticari ve bireysel kredi faiz oranlarının yükseldiği, finansal şokların enflasyonist etkileri ve inşaat maliyetlerinde artışlar doğuracağı belirtildi. Tüm bu unsurların özel sektörün inşaat faaliyetlerini sınırlayacağı bildirildi.

Deprem Bölgeleri İnşaat Faaliyetlerini Etkiliyor

Raporda, deprem bölgesi alt ve üst yapı inşaatlarının inşaat sektörünü etkilediği vurgulandı. Bölgede yurt içi ve yurt dışı finansman olanakları ile kamu kesiminin, 2025 yılında 295 bin bağımsız bölüm inşa etmeyi hedeflediği belirtildi.

Ayrıca, kentsel dönüşüm için İstanbul’da yaşanan 6,2’lik depremin tetikleyici olduğu ve kentsel dönüşüm çalışmalarının hızlanmasının beklendiği ifade edildi. “Yarısı bizden” kampanyalarıyla İstanbul’da kentsel dönüşümün ivme kazanması öngörüldü.

Fotoğraf Kaynağı

Related Posts

Bir ilde toplu taşımaya yüzde 25 zam geldi! Taksi indi bindi 115 lira oldu

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME), toplu ulaşım ücretlerine yüzde 25 zam yapılmasını kararlaştırdı.

Euro Bölgesi’nde perakende satışlar martta geriledi

Euro Bölgesi’nde perakende satışlar, mart ayında önceki aya göre yüzde 0,1 azaldı.

Trump, İsviçre ekonomisini köşeye sıkıştırdı

İsviçre’de bir restorana gitmek, birçok turist için bütçeyi aşan bir deneyim haline geldi. Özellikle Almanya’dan gelen ziyaretçiler, Zürih’te sipariş ettikleri bir Zürcher Geschnetzeltes adlı yemeğine neredeyse 43 dolar ödemek zorunda kalabiliyor. Bu …

BIST 30 endeksi güne sınırlı yükselişle başladı

BIST 30 Endeksi Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası haftanın üçüncü işlem gününe yüzde 0,1 artışla 10.441,00 puandan başladı.

Merkez Bankası Başkanı Karahan’a Meclis’te protesto

TCMB Başkanı Fatih Karahan yılın ikinci Plan Bütçe Komisyonu’nda muhalefet vekilleri tarafından protesto edildi.

Son dakika | Akaryakıta bir indirim daha!

Brent petrol ve döviz kurundaki hareketlenme akaryakıt fiyatlarını da yakından etkiliyor. Dalgalanmalar akaryakıta indirim ve zam olarak yansırken, otogaza 1 lira 20 kuruş indirim geldi. İndirim bu sabah tabelaya yansırken, yeni bir indirim haberi …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir