İnsan beyin hücreli ilk ticari bilgisayar kiralanabiliyor

Kortikal Labs’ın CL1 Teknolojisi: Enerji Verimliliğiyle Dikkat Çekiyor

Her biri 800 bin nöron içeren silikon çip üzerine yerleştirilen CL1 adlı her bilgisayar, enerji verimliliği ile dikkat çekiyor. Diğer yapay zekâ sistemlerinden daha az enerji tüketen CL1, bir ülkenin enerji tüketimine oranla oldukça az bir miktarda, yalnızca 1.000 watt enerji harcıyor. Bu özellik, CL1’in en büyük avantajı olarak öne çıkıyor.

Avustralya merkezli biyoteknoloji girişimi Cortical Labs, nöronların kendini programlayabilme özelliği ve sonsuz esneklik sunma potansiyeliyle ilgili çalışmalarını sürdürüyor. Cortical Labs, iş birliği yaptığı İngiltere merkezli bit.bio ile geliştirdiği DishBrain platformunu daha da ileriye taşımayı hedefliyor. Şirket, bu teknolojiyi “Dijital modellerin taklit etmeye çalıştığı şeyi biz en baştan elde ediyoruz” sözleriyle tanıtıyor.

Nöronlarla Donatılmış Hibrit Sistem: CL1

Cortical Labs’ın baş bilim insanı Brett Kagan ve ekibi, CL1 sistemini eğitilmiş yapay zekâ algoritmalarıyla karşılaştırdıklarında, hücre kültürlerinin daha iyi sonuçlar verdiğini gözlemledi. Bu hibrit sistem, kullanıcılara doğrudan kod gönderebilme imkanı sunarak, hücrelerin anında tepki vermesini sağlıyor. Bunun yanı sıra, CL1’in en büyük potansiyeli ise insan beyninin öğrenme, yaratıcılık ve hastalık süreçlerine dair daha fazla bilgi edinme aracı olması.

Kagan, epileptik nöronların antiepileptik ilaç uygulandığında öğrenme becerilerinin geliştiğini ve yeni yeteneklerin keşfedildiğini belirtiyor. CL1 teknolojisi, yapay zekâ alanında enerji verimliliği ve insan beyninin işleyişi konusunda yeni ufuklar açma potansiyeline sahip.

Related Posts

Elektronik deri ile sağlığın geleceği yeniden şekilleniyor

Bilim dünyası, sağlık teknolojilerinde çığır açan bir yeniliğe imza attı. Kendini onaran elektronik deri (e-deri), giyilebilir teknoloji alanında devrim niteliğinde bir adım olarak karşımıza çıktı. Vücuda yapışarak biyolojik verileri sürekli izleyen …

Bilim insanları evrenin ölüm tarihini açıkladı: ‘Büyük Çöküş’e hazır mısınız?

Yeni araştırmalar, evrenin sonsuza kadar genişlemeyeceğini ortaya koyuyor. Bilim insanları, evrenin yaklaşık 20 milyar yıl içinde çökeceğini öngörüyor. “Büyük Patlama”nın tersi olan “Büyük Çöküş” insanlığın geleceği için ne anlama geliyor?

Engelliler için devrim niteliğinde bir gelişme

Oturduğunuz yerden, klavyeye dahi dokunmadan yazı yazabildiğinizi düşünün. İşte geliştirilen bu robotik el, düşünce gücüyle hareket ettirilebiliyor. Carnegie Mellon Üniversitesi’nden gelen son gelişme engelli bireyler için yeni bir umut ışığı olabilir.

Çin yapay zeka sektörünü istilaya hazırlanıyor: DeepSeek benzeri 100 model kapıda

Çin Halk Bankası eski başkan yardımcısı Zhu Min, Tianjin’de düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nda yaptığı konuşmada dikkat çekici açıklamalarda bulundu. Zhu, Çin’in gelecek 18 ayda DeepSeek yapay zeka modeli gibi 100’den fazla yeniliği hayata …

Deniz Öncü İtalya’da piste çıktı

Motosiklet sürücüsü Deniz Öncü, Moto2 Dünya Şampiyonası’nın İtalya’da düzenlenen 9. ayağında 6. oldu.

Tarihin en büyük veri sızıntısı: 16 milyar kullanıcı bilgisi ele geçirildi

Tarihin en büyük veri sızıntısı: 16 milyar kullanıcı bilgisi ele geçirildi