Küresel ekonomideki kırılganlıklar büyüme beklentilerini aşağı çekiyor

Ayhan Köse, Dünya Bankası’ndan Küresel Ekonomiyle İlgili Değerlendirmelerde Bulundu

Dünya Bankası Washington’daki genel merkezinden Ayhan Köse, geçen hafta yayımlanan Küresel Ekonomik Beklentiler Raporu’na dikkat çekti ve küresel ekonomideki kırılganlıklara vurgu yaptı.

Ekonomik büyüme tahminlerinde aşağı yönlü revize yapıldığını belirten Köse, dünya ekonomisinin bu yıl yüzde 2,3 büyümesini beklediklerini açıkladı. Ancak bu rakamın yılbaşındaki yüzde 2,7’lik tahminden daha düşük olduğunu ifade etti.

“Geçen 25 Yılda Büyüme Trendinde Düşüş Var”

Köse, ekonomilerin yüzde 70’inde büyüme tahminlerinin aşağı çekildiğini ve küresel ekonomik büyümedeki yavaşlamanın yapısal problemlerden kaynaklandığını belirtti. 2000’li yıllarda gelişmekte olan ülkelerdeki büyüme rakamlarının düşmesine değinen Köse, bu trendin devam edeceğini söyledi.

Politika yapıcıların alacağı kararların küresel ekonomiyi belirleyeceğini vurgulayan Köse, yapısal reformların, beşeri sermayenin artırılmasının ve iş ortamının iyileştirilmesinin önemini aktardı.

“Birçok Ülkede Reform İştahı Azaldı”

Köse, özellikle gelişmekte olan ülkelerde yatırımlarda azalma yaşandığını ve ticari ve jeopolitik nedenlerden kaynaklanan belirsizliklerin yatırımları etkilediğini belirtti. Ayrıca, ülkelerin reform ihtiyacına vurgu yaparak bu reformların ekonomilere yabancı sermaye çekme konusunda önemli olduğunu ifade etti.

Köse, enflasyondaki düşüşün biraz gecikebileceğini ancak gelecek yıl daha iyi bir noktaya gelmeyi beklediklerini söyledi. Merkez bankalarının enflasyon politikalarının aktifleştirilmesi gerektiğini vurguladı.

“Gelecek Döneme Umutlu Bakmalıyız”

Gelişmekte olan gerilimlerin enerji fiyatları üzerindeki etkisine de değinen Köse, küresel ekonomideki belirsizliklerin arttığını belirtti. Küreselleşmeye karşı korumacı politikaların ortaya çıktığı bir dönemde olduğumuza vurgu yapan Köse, politika yapıcıların güvenilir politikalar uygulamasının önemini vurguladı.

Köse, “Geleceğe umutla bakmalıyız ancak temkinli olmalıyız. Politika belirsizliği ve jeopolitik tansiyonların arttığı bir dönemden geçiyoruz.” dedi.

Related Posts

S&P 500 ve Nasdaq endeksleri ikinci çeyreği rekorla tamamladı

ABD’de S&P 500 ve Nasdaq endeksleri, ABD Başkanı Donald Trump’ın 2 Nisan’da karşılıklı tarifeleri açıklaması sonrasında sert düşüşle başladığı ikinci çeyreği yeni rekorlarla tamamladı.

Şimşek ‘belirsizliklerin etkisi geçici’ dedi ama enflasyon kalıcı: Kaç yıl oldu tek haneli göremedik!

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Haliç Kongre Merkezi’nde bu yıl 4’üncüsü düzenlenen Ziraat Bankası Tarım Ekosistemi Buluşması’nda konuştu. Erdoğan’ın tarım destek paketini açıkladığı buluşmada konuşan Şimşek, gıda arz güvenliğinin kendilerinin …

Ticaret Bakanlığı’ndan ev sahiplerine uyarı: Kiralardaki fiyat artışlarını takip ediyoruz

Ticaret Bakanlığı’ndan ev sahiplerine uyarı: Kiralardaki fiyat artışlarını takip ediyoruz

Türkiye’de üretimden yapılan sanayi ürünleri satışı 18,8 trilyon lira oldu

Türkiye’de 2024’te 1 milyon 169 bin 17 otomobil, 9 milyon 392 bin 251 ev tipi buzdolabı ve dondurucu üretildi, girişimlerin ürettikleri ürünlerden yaptıkları satış, toplamda 18 trilyon 800 milyar 473 milyon lirayı buldu.

Bankacılık sektörünün mevduatı geçen hafta arttı – 26 Haziran 2025

Merkez Bankası’nın açıkladığı verilere göre bankacılık sektörünün mevduatı 20 Haziran haftasında bir önceki haftaya göre 12 milyar 600 milyon 517 bin lira artarak 23 trilyon 780 milyar 722 milyon 109 bin liraya çıktı.

Dolar endeksinde şaşırtan durum! Son 3 yılda ilk kez…

ABD dolarının avro, İsviçre frangı, Japon yeni, Kanada doları, İngiliz sterlini ve İsveç kronu karşısındaki değerini ölçmek için kullanılan dolar endeksinde ABD Başkanı Donald Trump’ın Fed Başkanlık görevi için erken hareket etme endişeleri ve Fed’in …