Türkiye’de şebekeye giren gaz miktarı yüzde 25 arttı

Türkiye’nin Doğal Gaz Tüketiminde Artış

Son verilere göre, kış aylarında artan ısınma talebi ve elektrik üretimindeki talep artışı nedeniyle Türkiye’nin doğal gaz tüketimi yükseldi. Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) verilerine göre, ocak-haziran döneminde sisteme giren doğal gaz miktarı geçen yıla göre yüzde 25’in üzerinde artarak 34,1 milyar metreküpe ulaştı.

Şubatta Rekor Seviyede Doğal Gaz Girişi

Geçen yılın aynı dönemine kıyasla, bu yılın ilk 6 ayında sisteme verilen doğal gaz miktarında artış yaşandı. En fazla artış şubat ayında gerçekleşti. Şubatta günlük doğal gaz girişi geçen yıla göre yüzde 41 artarak 8 milyar metreküpün üzerine çıktı. 21, 25 ve 26 Şubat tarihlerinde günlük tüketim 300 milyon metreküpün üzerine çıktı.

Şubat ayında Türkiye’nin doğal gaz sistemine giren gaz miktarı 320 milyon metreküple yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Bu durum, şubat ayının doğal gaz talebinin zirve yaptığı dönem olduğunu gösteriyor.

Güçlü Altyapı ile Kesintisiz Gaz Arzı Sağlanıyor

Ülkeye çeşitli ülkelerden boru gazı ve sıvılaştırılmış doğal gaz tedariki ile yerli gaz üretimiyle doğal gaz arzı sağlanıyor. Türkiye, 14 farklı noktadan gaz girişi alırken, kaynak çeşitliliğine önem veriyor. Boru hatları, LNG santralleri ve FSRU’lar üzerinden gaz tedariki gerçekleştiriliyor.

Türkiye, Rusya, Azerbaycan, İran, Türkmenistan’dan boru gazı ve ABD, Cezayir’den LNG tedarik ediyor. Ayrıca, Sakarya Gaz Sahası’ndaki yerli gaz üretimi günlük 10 milyon metreküp seviyesindedir.

Elektrik Üretimi Artış Gösterdi

Aynı dönemde, Türkiye’nin elektrik üretimi de yükseldi. TEİAŞ verilerine göre, ocak-haziran döneminde elektrik üretimi geçen yıla göre yüzde 3,6 artarak 167 milyar 828 milyon 202 bin kilovatsaate ulaştı. Doğal gazın toplam elektrik üretimindeki payı yüzde 13,5’ten yüzde 19,7’ye yükseldi.

Geçen yıl haziranda 113 bin 256 megavat olan kurulu kapasite, bu yıl 30 Haziran itibarıyla 119 bin 379 megavata yükseldi. En fazla artış güneş ve rüzgar enerjisinde gerçekleşti.

Related Posts

İstanbul Havalimanı bir kez daha Avrupa’nın zirvesinde

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İstanbul Havalimanı’nın günlük ortalama bin 553 uçuş ile bir kez daha Avrupa’daki en yoğun havalimanı olduğuna dikkati çeken Uraloğlu, “Aynı listede günlük ortalama 996 uçuş ile Antalya Havalimanı’mız ise 10. sırada yer aldı.” açıklamasında bulundu.

Benzin ve motorine dev zam geldi

ÖTV oranının 15,71 artmasının ardından benzin, motorin ve LPG fiyatlarında artışa gidildi. Gece yarısı pompaya yansıyan zamlarla birlikte benzinin litre fiyatı 2,26 TL artarken, motorindeki artış 2,12 TL oldu.

Borsa ve tahvile yabancı akını: 663 milyon dolarlık alım yaptılar

Merkez Bankası’nın açıkladığı verilere göre 27 Haziran haftasında yurt dışında yerleşik kişiler, geçen hafta 247,7 milyon dolarlık hisse senedi aldı.

Gözler TÜİK’te: Milyonların emekli ve memur maaşı netleşecek!

Milyonlarca memur ve emekli, Haziran ayı enflasyon verisinin açıklanmasını bekliyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun bugün saat 10.00’da duyuracağı veriyle birlikte, 6 aylık enflasyon oranı sonucu milyonlarca vatandaşın ne kadar zam alacağı belli olacak.

Deprem bölgesi için ‘yeni kaynak’ paketi

Hazine ve Maliye Bakanlığının girişimleriyle İslam Kalkınma Bankasından (İKB) deprem bölgesinin yeniden imarı ve kent içi ulaşım projeleri için 200 milyon euroluk uygun koşullu ve uzun vadeli finansman temin edildi.

80 yıllık gözlük devi resmen iflas etti

Almanya’da 1945 yılından itibaren faaliyet gösteren gözlük tedarikçisi resmen iflas bayrağını çekti.